Uzmanlar Eylül 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 110 milyar TL’ye ulaşan inşaat şirketlerinin bu borcu ödemekte yaşayacağı sıkıntının 240 alt sektörü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Ekonomik büyümedeki yavaşlama, artan işsizlik ve azalan tüketim harcamaları her sektörü olduğu gibi inşaat endüstrisini de olumsuz etkiliyor. Nitekim hafta başında Türkiye’nin önemli alt ve üstyapı taahhüt firmalarından Yüksel İnşaat’ın nakit ihtiyacı için 2010’da ihraç ettiği 200 milyon dolarlık tahvili, son tarih olan 10 Kasım 2015’te geri ödeyemediği için temettüye düşmesi gündeme geldi. Zaman’a açıklama yapan şirket yönetimi cezalı duruma düşme ihtimalleri olan tarihi, başlattıkları iyi niyet görüşmeleri sayesinde yıl sonuna çektiklerini açıklasa da Yüksel İnşaat’ın halihazırdaki durumu akıllara kârlılığı düşen sektörün borçluluk vaziyetini getirdi. Nitekim Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hafta başında yeni verilerini açıkladığı inşaat sektöründeki borçluluk son 2,5 yılda ikiye katlanmış durumda. Özellikle son iki yıldır sektörün bankalara olan borcundaki artış, inşaat şirketlerinde nakit akışında sıkıntı olabileceği yorumlarına sebep oluyor. Uzmanlar Eylül 2015 itibarıyla bankalara olan borcu 110 milyar TL’ye ulaşan inşaat şirketlerinin bu borcu ödemekte yaşayacağı en ufak sıkıntının 240 alt sektörü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Nitekim sektörün borcu tam iki yıl önce Eylül 2013’te 64 milyar liraydı. Şu an ise 50 milyar liraya yakın artış yaşanmış durumda. Ki sadece artış rakamı sektörün 2012’deki bankalara olan toplam borcunun üzerinde.
KONUT KREDİSİ TUTARI 141 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Müteahhitlerin bankaya olan borcu son yıllarda hızlı artarken, tüketicilerin çektikleri konut kredisindeki artış önceki yılla benzer seyir izliyor. 2023’teki yıla kıyasla ise tutardaki artış azalarak artıyor. Nitekim 2023 sonunda 25 milyar liraya yakın artarak 110 milyar liraya ulaşan konut kredisi toplam tutarı, 2014’te 15 milyar artışla 125 milyar liraya, Eylül 2015 itibarıyla da 141 milyar liraya ulaştı. Bu rakam 2007’de 32 milyar lira seviyesindeydi.
Yüksel İnşaat borç batağındaYüksel Holding’e bağlı Yüksel İnşaat’ın 2010’da uluslararası piyasalarda ihraç ettiği yüzde 9,5 kupon ödemeli 200 milyon dolar tutarındaki tahvilin vadesi 10 Kasım’da doldu. Ancak şirket, borçlarının yarısına denk gelen meblağı ödeyemedi. Temerrüde düşmek üzere olan şirketin yönetimi, bono komiteleri ile iyi niyet görüşmelerine başladıklarını açıkladı. Görüşmelerin 200 milyon doların yeniden yapılandırmasını içerdiği ve en geç yıl sonuna kadar sonuçlanacağı açıklandı. Yüksel İnşaat, daha önce de Gebze-İzmir otoyolu konsorsiyumundan çıkmak zorunda kalmıştı. Şirket, Türkiye’de birçok baraj, köprü, ulaşım projelerine ve yurtdışında büyük taahhüt işlerine imza atmaya devam ediyor.
Kaynak: Zaman Gazetesi
www.insaatgundemi.com