G20 Zirvesi’nin başladığı gün, Zonguldak’ta da önemli bir yürüyüş yapıldı. Türkiye’de en çok termik santral yapılmak istenen bölgelerden biri olan Batı Karadeniz’de planlanan 13 yeni santral protesto edildi. Zonguldaklılar, bölgenin artık yaşanabilir olmaktan çıkacağını belirtti.
Yaşanabilir Zonguldak Platformu ve Yuva Deneği, Zonguldak Çatalağzı’nda ‘Termiksiz Gelecek’ adıyla düzenlediği etkinlikte, bölgede planlanan termik santral projelerinin durdurulması gerektiğini belirtti. Kömürle çalışan termik santrallerin çevreyi kirlettiği ve bu nedenle insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Zonguldaklılar, termik santrallerin sadece yerel sorun olmadığını iklim değişliğini de tetiklediğini ifade ederek, G20’ye de harekete geçme çağrısında bulundu.
Yaşanabilir Zonguldak Platformu’ndan Berran Aydan, “Termik cehennemine çevrilmek istenen sadece Çatalağzı değil. Zonguldak – Kdz. Ereğli’den başlayarak Amasra sahiline kadar 78 km’lik sahil şeridinde 13 yeni termik santral yapımı planlanıyor. Bölge halkı da başta kanser olmak üzere ciddi sağlık tehditleriyle yüz yüze bırakılmakta. Eğer planlanan termik santraller de yapılırsa artık bölge yaşanabilir olmaktan çıkacak” dedi.
GEÇ OLMADAN HAREKETE GEÇiN
Platformu desteklemek için Zonguldak’ta bulunan Yuva Derneği’nden Efe Baysal ise, özel bir termik santralin önünde toplanan grupla birlikte yaptığı açıklama, termik santraller ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiye vurgu yaparak, G20’nin konu hakkındaki sorumluğunun altını çizdi. G20 ülkelerinin küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 74’ünden sorumlu olduğunu belirten Baysal, şunları söyledi: “Tam da bu yüzden bir yandan ‘Termiksiz Gelecek’ için Zonguldaklı dostlarımıza destek verirken diğer bir yandan da G20 liderlerine, “sizi izliyoruz. Laf değil eylem istiyoruz. Daha geç olmadan iklim için harekete geçin” diyoruz.”
Bölgede hali hazırda var olan 2 termik santrale ek 78 km’lik sahil şeridinde 13 yeni termik santral yapılması planlanıyor. Hali hazırda hava kirliliği sorunu ile yüz yüze kalan Zonguldak’ta yapılması planlanan termik santrallerin hepsinin ithal kömürle çalıştırılması ön görülüyor.
Türkiye çapında 80’e yakın yeni termik santral yapılması planlanıyor. Kömürlü termik santraller aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin ana sorumlularından biri. Küresel düzeyde kömürün enerji üretimdeki payı yüzde 29 iken, kömürlü termik santraller küresel sera gazlarının yüzde 44’ünden sorumlu.
İklim değişikliği ve enerji başlıkları Türkiye’de başlayan G20 Zirvesi’nin ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Serkan Ocak, Radikal.com.tr