Mimar Kemaleddin Bey Kimdir?

Mimar Kemaleddin Bey Kimdir, Mimar Kemaleddin Bey neler yaptı, Mimar Kemaleddin Bey mesleği nedir

Mimar Kemaleddin Bey Kimdir?
Mimar Kemaleddin Bey Kimdir? Yönetici
Bu içerik 3400 kez okundu.

Mimar Kemaleddin Bey (1870-1927) 1870’te İstanbul’da doğdu.Tam adı Ahmet Kemaleddin’dir.Milli mimari akımının öncüsü kabul edilen Kemaleddin Bey,1875’te İbrahim Ağa Mektebinde ilköğrenimini tamamladıktan sonra babasının görevi nedeniyle gittikleri Girit’te ortaöğrenimine başladı ve nihayet İstanbul’da bitirdi.Mühendisliğe ilgi duyması nedeniyle, bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’nin temeli kabul edilen Hendese-i Mülkiye Mektebi’ne girdi (1887).

1891’de birinci olarak bitirdiği okulda asistan olarak göreve başladı.1895’te devlet tarafından Almanya’ya gönderildi ve burada Charlottenburg Teknik Okulunu bitirdi, aynı zamanda Alman mimarisini inceleme fırsatı buldu.

1900 yılında yurda dönen Kemaleddin Bey ,öğretim üyeliği görevine kaldığı yerden devam etti.II.Meşrutiyet ilan edildikten sonra (1908), Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’ni kurdu ve Evkaf Nezareti İnşaat ve Tamirat Müdürü olarak görev yaptı.Yerli Türk mimarisine yönelik incelemelerine ve kendi tasarımlarına yoğunlaştığı bu dönemde,milli mimari kavramını geliştirmeye başladı.

1910-1927 arasında ise eser verme bakımından en verimli günlerini yaşadı ve hem ülkemizde hem de yurtdışında pek çok eser ortaya koydu.1919’da Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın tamiri için Kudüs Müftülüğünden davet alan Mimar Kemaleddin eserin tamirinde büyük başarı elde etti.

Önemli eserleri arasında Hürriyet-i Ebedi Tepesindeki Şehitler Anıtı, Bostancı, Bakırköy, Yeşilköy, Beyoğlu Kemer Hatun ve Bebek camileri, Çamlıca Kız Lisesi, Filibe ve Edirne gar binaları ,Ankara’da Mimar Kemal Okulu,Gazi Eğitim Enstitüsü, Türk Ocağı binası, Devlet Demiryolları binası sayılabilir.

Verdiği çok sayıda eserin yanında modern Türk mimarlığının simge ismi haline gelmiş olan Mimar Kemaleddin Bey,Ankara’da 13 Temmuz 1927 tarihinde beyin kanamasından vefat etti.Mezarı İstanbul Beyazıt Camii haziresinde olup 2007 tarihinde yeniden düzenlenerek mimarımız anısına bir de anıtı eklenmiştir.

Nefise Akçelik Kimdir Nefise Akçelik neler yaptı Nefise Akçelik mesleği nedir Mimar Kemalettin Bey Kimdir Mimar Kemalettin Bey neler yaptı Mimar Kemalettin Bey mesleği nedir Mimar Kemaleddin Bey Kimdir Mimar Kemaleddin B
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?