Konut alacaklar dikkat: Ucuzu yok

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, ucuz arsanın kalmadığını, devlet desteği olmadan da ucuz konut üretmenin mümkün olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? ‘İstersen al’ devri bitti. Biz üretim yaparken satın …

Konut alacaklar dikkat: Ucuzu yok
Konut alacaklar dikkat: Ucuzu yok Yönetici
Bu içerik 1215 kez okundu.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, ucuz arsanın kalmadığını, devlet desteği olmadan da ucuz konut üretmenin mümkün olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? ‘İstersen al’ devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız.

GYODER tarafından Raffles Hotel İstanbul’da düzenlenen Gayrimenkul Zirvesinin 15′incisi başladı.

Torun, konuta yönelik talebin her geçen gün konut arzı gibi arttığını belirterek, şöyle devam etti:

“Konuta ihtiyaç genç nüfus, nitelikli konut talebi gibi nedenlerle artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? Ya da arz edilen konut fiyatlarına göre talep devam edecek mi? Artık ‘istersen al’ devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız. Gelecek için bunu yapıyoruz diyemiyorum.”

Torun, salonda bulunan üreticilerin büyük kısmının metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretme imkanı olmadığını ifade ederek, orta ve alt gelir grubuna bu şartlarda konut üretemeyeceklerini vurguladı.

“UCUZ KONUT ÜRETME İMKANI YOK”

“Ucuz arsa yok. Dolayısıyla kamu desteği olmadan sektörün ucuz konut üretme imkanı yok” diyen Torun, bugünkü maliyet ve fiyatlara göre satın alma gücüne sahip alıcı sınırsız değil. Bir arz talep yetersizliği var ya da bir talep yetersizliği ile karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

Torun, bu riski bertaraf etmek için sektör analizlerine, proje bölgesinin demografik yapısına, gelir seviyesine, hedef kitleye uygun konsept proje geliştirmeye, araştırma ve geliştirme konularında fizibilite yapmaya gerek olduğunu vurguladı.

YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN MARKA ŞEHİRLER OLUŞTURULMALI

Yabancı yatırımcı için marka ülke ve marka şehirler geliştirmeleri gerektiğini dile getiren Torun, İstanbul’u, Ege’yi, Akdeniz’i, Karadeniz’i farklı bölgeleri özellikleri ile ön plana çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Torun, yabancı yatırımcılara yönelik gayrimenkul ürünlerin de çeşitlendirilmesinin önemine değindi.

Aziz Torun, gayrimenkul piyasasının finansman modelleri bakımında çeşitlendirilmesi ve firmaların öz kaynağının güçlendirilmesi için halka arz, fonlar, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını kullanarak yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişini ve akışını sağlamaları gerektiğini aktardı.

ALKİN: “KONUTTA BALON YOK”

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin de sektördeki arz fazlası söylentilerine değinerek, bilimsel verilerin bunun aksini belirttiğini söyledi.

Alkin, “Konutta bir balondan bahsetmek için katma değerde inşaat sektörünün payının yüzde 9-10′lara çıkması lazım. Oysa Türkiye’de bu rakam yüzde 6′larda. Dolayısıyla bir balondan söz etmek olası değil.” dedi.

Hürriyet


1insaat.biz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?