Her iki konuttan birinin deprem sigortası yok

Türkiye’deki 43 üniversite öğrenim gören inşaat mühendisliği öğrencileri, depreme dayanıklı bina tasarımı için düzenlenen yarışmaya rekor sayıda başvuruda bulundu. Geçen yıl 66 başvuru alınırken bu yıl 85 takım başvuruda bulundu. Yarışmaya ilişkin düzenlenen törende konuşan , DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye’deki her iki konuttan birinin deprem sigortasının olmadığını açıkladı.

Her iki konuttan birinin deprem sigortası yok
Her iki konuttan birinin deprem sigortası yok Yönetici
Bu içerik 1623 kez okundu.

85 başvuru içinde  finale kalan ve iki ayda hazırlanan 28 takıma ait bina model maketleri, bugün İstanbul Osmanlı Arşivleri Başkanlığı Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende teste tabi tutuldu.  DASK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik’in açılış konuşmasıyla başlayan final etkinliğinde, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, yaptıkları konuşmalarla yarışmacı ekiplere başarılar diledi.

BİLGİ PRATİĞE DÖNÜŞÜYOR

Konuşmasında teorik bilginin pratik deneyimle birleştiğinde en yüksek öğrenim verimliliğinin sağlandığına dikkat çeken DASK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik “Deprem, inşaat mühendislerinin aldıkları teorik bilgiyi pratik alanda sınamaları imkânı verse de depremlerin yaşanma sıklığı bu sürenin çok uzun olmasına neden oluyor. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın en kıymetli kazanımlarından biri de bu nedenle bilgiyi pratiğe dönüştürmesi ve geleceğin inşaat mühendislerinin deprem karşısında bina modelleri üzerinden becerilerine nasıl yanıt aldıklarını sergilemesidir” dedi.

YARIŞMANIN KAYBEDENİ YOK

Yarışmanın, üçüncü yılına girerek geleneksel bir nitelik kazandığının altını çizen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ise “Yarışmamızın elbette galipleri olacaktır. Ancak yarışmamızın asıl galibi, başta bu deneyimi yaşayan inşaat mühendisliği öğrencilerimiz olmak üzere tüm Türkiye olacaktır. Zira, doğal afetlerin yıkıcı etkilerine karşı hazırlıklı olan, bu yıkıcı etkilerden olabilecek en asgari şekilde etkilenen ülkemiz, kaynaklarını refahına ve gelişmesine yönelterek daha da güçlenecek, gelecek nesillere daha değerli miraslar bırakabilecektir” dedi. Şu anda yaklaşık her 2 konuttan 1’inin sigortalı olduğuna dikkati çeken Kayacı “Ülkemizde ulaşmamız gereken çok sayıda konut sahibi olduğunu unutmuyoruz. DASK olarak sigorta bilincini artırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise DASK’ın 1999 depreminin ardından kurulduğunu ve 2000 yılının Eylül ayında faaliyetlerine başladığını hatırlatarak, “DASK geçen 17 yıllık sürede büyük gelişme gösterdi ve dünya çapında tanınır bir kuruluş haline geldi” dedi. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın depreme dayanıklı bina bilincinin yaygınlaştırılmasına katkılarına değinen Genç “Bu anlamlı yarışmayı hayata geçiren ve bir yarışmanın çok ötesinde, depreme dayanıklı bina bilincinin dalga dalga büyümesini sağlayan bir platform haline getiren DASK yöneticilerine gayretlerinden ötürü teşekkür etmek istiyorum. Temennim, bugün burada hangi ekip kazanırsa kazansın, tüm yarışmacı gençlerimizin depreme dayanıklı bina tasarımı bilinci ve becerisiyle donanmış olmalarıdır” şeklinde konuştu.

BÜYÜK BİR HEYECAN YAŞANDI

Törende konuşmalarında ardından, bina model maketlerinin deprem performanslarının deneysel olarak belirlenmesine yönelik test sürecine geçildi. Bu süreçte, grup üyeleri ve katılımcılar büyük bir heyecan yaşadı. Deprem testinden yıkılmadan geçen modeller, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine de tabi tutulacak. Yarışmanın kazananıysa fayda-maliyet hesabı sonucunda bulunacak en yüksek toplam yıllık kazancı elde eden takım olacak. Ödül töreni 9 Mayıs’ta Osmanlı Arşivleri Başkanlığı Kongre Merkezi’nde yapılacak.

BİRİNCİYE 15 BİN TL ÖDÜL

Yarışmada birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası hediye edilecek. Birinci olan takım 15.000 TL, ikinci olan takım 10.000 TL, üçüncü olan takımsa 5.000 TL para ödülünün sahibi olacak. 9 Mayıs’taki törende ayrıca jürinin belirlediği En İyi Mimari Özel Ödülü, En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü, En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Ödülü gibi başlıklarda da ödüllendirmeler yapılacak. En Yarışma Ruhu ödülünü ise öğrenciler kendi aralarında yaptığı oylama ile seçecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank 0.69 konut kredisi nasıl hesaplanır?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?
0,89 ve 0,99 Faizli Konut Kredisine Kimler Başvurabilir? 2022 3 Yeni Konut Paketi Nedir?