Hacıhüsrev’de inşa edilen konut ve alışveriş sokağı projesi özel sektörün üstlendiği ‘en büyük kentsel dönüşüm’ projesi olarak tanıtıldı. Mahalleli: Niyetleri bizi buradan atmak.
İstanbul Beyoğlu’nda Hacıhüsrev mahallesi sakinleri Polat Holding tarafından inşasına başlanan lüks konut, rezidans ve alışveriş sokağı projesine direniyor. 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında ‘riskli’ ilan edilen alanda inşa edilen Piyalepaşa İstanbul, dün düzenlenen basın lansmanında “Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi” olarak tanıtıldı. ‘Yerinde dönüşüm’ isteyen mahalleli ise kendilerini yerlerinden edeceği gerekçesiyle projeyi basın toplantısının düzenlendiği satış ofisi önünde protesto etti.
Piyalepaşa Bulvarı’na bakan 82 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen proje; konut, rezidans, ofis, otel ve alışveriş sokağından oluşuyor. Projede 120 dükkânın yer aldığı alışveriş sokağı yer alıyor.
Polat Holding Yönetim Kurulu başkanı Adnan Polat, “Arsa sahiplerine iki alternatif sunduk. Ya kat karşılığı modeliyle, ya da bedelini ödeyerek arsalarını satın aldık. Bu bölge 10 sene içinde dönüşüme uğrayacak, gecekondu kalmayacak. Burası önemli bir bölge, şehrin tam merkezinde” dedi. Projeden hak sahibi olabilen hane sayısı ise140 olarak açıklandı.
Proje planları davalık
Mahalleyi ‘riskli’ ilan eden Bakanlar Kurulu kararı da, projenin imar planları da mahalleli tarafından davalık. Evlerin kimisi tapulu, kimisi tapu tahsis belgeli. İstiklal Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Semra Lom, 5 bin hanenin yer aldığı Hacıhüsrev’de sadece 140 hanenin hak sahibi olabildiği bir projenin kentsel dönüşüm projesi olarak adlandırılamayacağını söyledi.
‘Satıp gidelim istiyorlar’
Mahalle sakinlerinden Semra Yavuk, “Firma mahallede ev topluyor. Satın aldıkları evleri yıkıp enkazını dahi kaldırmıyorlar. O pisliğin içinde yaşayamayacağımız için ucuza satıp gidelim istiyorlar. Diyorlar ki para istemiyorsanız size ev bulalım. Kasımpaşa’da ikinci el rutubetli, bodrum katta harabe gibi evler buluyorlar”diyor. Mahalle sakinlerinden Zeynep Tekir, “Daire başına 70-80 bin lira para teklif ettiler. O parayla biz tuvalet dahi alamayız” diyor.
‘Mahalleden korkuyoruz’
36 senedir Hacıhüsrev’de yaşayan Menşure Gülep, “Torunumu okula götürürken mahallemden korkarak gidiyorum. Yıkımlardan sonra akşamları dışarı çıkamıyoruz” diyor. Erol Dokumacı, “Projeden bahsetmeden çok cüzi rakamlara firma insanların evlerini 10 yıldır satın alıyor. İnsanlara korku salarak, istimlak edilecek yerleriniz denerek çantacılar aracılığıyla yerlerimizi yok pahasına satın almaya çalışıyorlar” diye konuştu.
Olgu Kundakçı, Birgün