Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği ile yaptığı bilimsel açıklamalara karşı İstanbul’da hava kirliliği sorunu olmadığını iddia etti. Çevre Mühendisleri Odası geçen hafta İstanbul’un hava kirliliği sorununa dikkat çekmiş, kirliliğin Avrupa standartlarına göre kötü hava kalitesine sahip olduğunu dile getirmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, “İstanbul’da hava kirliliği problemi olduğundan bahsetmek mümkün değildir” iddiasında bulundu. ÇMO ise bakanlığı siyasi değil, bilimsel olmaya davet ederek hava kirliliğine ilişkin bütün yorumların büyükşehir ve belediyelerin ölçüm istasyonlarından alınan değerlere göre yapıldığını söyledi.
VERİLERİ YALANLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi: “2015 yılı için, İstanbul geneli kükürtdioksit ortalaması 5 mikrogram/metreküp olarak gerçekleşmiştir. Bu değer AB sınır değerinin 4 kat altındadır. Hava kalitesi açısından Bakanlık olarak hedefimiz, AB standartlarını sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız ve denetimlerimizi tüm hızıyla sürdürmekteyiz. Kamuoyu bu tarz haberlere itibar ederek hava kalitesi konusunda paniğe kapılmamalıdır. Bu konuda halkımızı doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz.”
Eksik değerlendiriyor
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden Kübra Ayçicek ise, bakanlığın son yaptığı açıklamalarla ilgili bakanlığı siyasi değil, bilimsel olmaya davet etti. Ayçicek, ‘’Bakanlığın üstünde durmadığı bir kısım var, havadaki kirletici parametrelerin sadece kükürdioksitten ibaret olmadığı. İstanbul’a ilişkin yapılan açıklamaların çoğunda PM10 kirleticisine dikkat çekilmiştir. Açıklamada ise bu kirletici parametreye ilişkin tek bir cümle dahi söz konusu değildir. PM10 için gösterilebilecek en büyük doğal kaynak yollardan kalkan tozlardır. Diğer önemli kaynaklar ise trafik, yakma motorları, kamyonlara çakıl, kum ve toprak gibi maddelerin yüklenmesi ve ardından boşaltılması, kömür ve maden ocakları, inşaat alanları ve taş ocakları gösterilebilir. Bu durumda bize göstermektedir ki İstanbul’u eskiden daha çok kömür kirletiyorken, şimdilerde artan inşaat faaliyetleri, uygun olmayan şehir planlaması, özel araç kullanımının artışı ve ekoloji tahribatı kirletiyor’’ dedi.
‘Kirli hava soluyoruz’
Kübra Ayçicek şu ifadeleri kulland: İstanbul’un hava kirliliğinde özellikle Yenibosna, Esenyurt, Kadıköy gibi ilçeler üzerinde fazlaca durulmuştur. Bu ilçeler sene boyunca PM10 sınır değerlerini ulusal sınır değerlerimize göre (90 mikrogram/m3) sırasıyla; 181 gün, 282 gün ve 116 gün aşmıştır. Avrupa’daki sınır değer 50 mikrogram/m3’tür. Avrupa standartlarına göre 2015 yılını değerlendirdiğimizde ise kirli hava solunan gün sayısında artış görülecektir. Hava kirliliğine ilişkin bütün yorumlamalar, Bakanlık ve büyükşehir belediyelerin ölçüm istasyonlarından alınan değerlere göre yapılmıştır. Kendi kurmuş oldukları havaizleme.gov.tr internet adreslerinden dilerlerse teyit edebilirler.
***
Toplantıya maskeyle katıldılar
CHP Milletvekili Tanju Özcan, Meclis’teki toplantıda Bolu ve Düzce’de hava kirliliğinin insan sağlığını açık tehdit eder hale geldiğini söyledi. Düzce’deki hava kirliliğinin ciddi boyuta ulaştığını savunan Özcan, yaptıkları açıklamalara karşın Valinin ve AKP’nin bunu dikkate almadığını ileri sürdü. Dünyanın birçok kentinde hava kirliliği nedeniyle insanların yaşamlarını yitirdiğine işaret eden Özcan, “Düzce’de insanlar maskesiz sokağa çıkamaz hale geldi. Düzce’de sokağa çıkıp 1 saat yürüyen insan bilimsel araştırmalara göre günde 4 paket sigara içen insanla aynı zararı görür hale geldi’’ dedi. Bu arada CHP Düzce İl Örgütü üyeleri, basın toplantısını ağızlarında maskeyle izledi.
Neslihan Karataş, Birgün