İşinizden daha iyi sonuçlar almak mı istiyorsunuz? Bakın, OECD araştırmacılarının size bir önerisi var: Az çalışın, daha verimli olun. Fakat, çok az değil! Önemli olan optimum noktayı yakalamak.
Başlık ilginç değil mi? Bence de öyle. Şundan dolayı ilginç çünkü ‘daha çok çalışın ve daha üretken olun’ demiyorum. ‘Daha az çalışıp çok üretin oluyor’ diyorum. Nasıl olacak bu? Neye göre söylüyorum bunu? Tabii, OECD araştırmacılarının verilerine dayanarak söylüyorum. İşte bu araştırmacılar diyorlar ki çalıştığınız süre ile ne kadar verimli olduğunuz arasında bir korelasyon vardır ve uzun çalışma saatleri işgücü üretkenliğinin azalmasıyla sonuçlanır. Bakın, sayfada yer verdiğimiz grafikte 1990 ve 2012 yılları arasında OECD ülkelerinde kişi başına çalışma süreleri ile saat başına yaratılan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) gösteriliyor. Buna göre insanlar çalışmaya daha az zaman ayırmaya başladığında verimlilik en yüksek noktada gerçekleşiyor. Yani daha fazla GSYİH elde ediliyor. Aslında çalışma saatleri ile verimlilik arasındaki ilişki uzun yıllardır ekonomistlerin ilgi odağında. Bu konuda yapılmış onlarca tez var. Fakat henüz yayınlanan bir makale, OECD araştırmacıları gibi bu konuya yeni bir boyut katıyor. Stanford Üniversitesi’nden John Pencavel’in Birinci Dünya Savaşı boyunca derlenen bir dizi veriye dayanak yaptığı araştırmanın ilginç sonuçları var.
Optimum nokta ne?
Bakın Pencavel’in analizi daha uzun saatler çalışmanın mutlaka toplam çıktıda artışa neden olmadığını ortaya koyuyor. Bunun yanında daha kısa çalışmanın da aynı sonuca yol açmadığını söylüyor. Pencavel, araştırmasını cephane üretilen tesisler üzerinde yapmış. Yaptığı çalışmalarda üretkenliğin, optimum (ideal) çalışma süresinin hafta başına 48 saat olduğunu ortaya koyuyor. Ancak çalışılan süre 48 saati geçmeye başladığında çıktı düşmeye başlıyor. Aslında, bu durumu gösteren bir grafik de var ancak yer darlığı nedeniyle sayfaya koyamadım. Meraklısı yazarın adıyla internetten yapacağı kısa bir araştırma sonucunda bulacaktır.
Şirketler yeni yollar bulmalı
Peki bu konuda şirketler ne yapıyor? Pencavel şunu söylüyor: Kar maksimizasyonunu amaçlayan şirketler günlük ya da haftalık çalışma sürelerinin uzunluğu konusunda kayıtsız kalmayacaklar. Fakat işverenler artık çalışanların fazla süre çalışarak elde ettikleri üretkenliği artırmaları yerine üretkenliği optimaze etmenin başka yollarına bakmalılar.
Peki, ne yapmalı da daha az çalışarak daha verimli olmalı? Bu konuda bireylere, çalışanlara düşen günlük çalışma rutinlerini iyi yönetmek. Zamanı dilimlere bölmek, plan yapmak.
Peki nasıl olacak bu ?
Gün içinde çalıştığınız saatler boyunca zamanınızı en iyi nasıl değerlendirebilirsiniz? Nasıl olur bu? Şunları yapmak önemli:
► Yapmanız gereken önceliklerinizi belirleyin.
► Gereksiz ayrıntılarla boğuşmayın.
► Planlı olun, gerekirse sürekli not alın.
► Zamanınızı dilimlere ayırın.
► Gerçekleştiremeyeceğiniz büyük hedefler koymayın.
Kezban Karaboğa, Dünya